Ishrana, Suplementi, Vježbanje

Podizanje i jačanje imuniteta i proizvodi za imunitet

jacanje imuniteta

Dobro zdravlje u velikoj mjeri zavisi od imuniteta organizma. Jak imunitet garantuje dosta manje šanse od zaraza, prehlada, gripa kao i mnogo lakšu borbu protiv istih.

Smanjena sposobnost organizma da se bori protiv infekcija i toksina je upravo usled lošeg imuniteta. Nazovimo ga odbramnenim zidom prema vanjskim negativnim uticajima po organizam.

U vremenu pandemije gripa probudila se svijest o odbrani od virusa i kako pojačati imunitet. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na to šta utiče na loš imunitet i kako ojačati imunitet:

Na loš imunitet utice : Loša ishrana (brza hrana, slatkiši, trans zasićene masti, neredovni obroci itd), nedovoljna fitiška aktivnost, pušenje, alkohol, stres..

U nastavku ćemo se osvrnuti na to kako pojačati imunitet i dati preporuke vitamina, minerala i aktioksidanata koje bi preporučili i koje su po nama od krucijalnog značaja za imunitet:

Fizička aktivnost, šetnja, raznovrsni obroci bogati nutrientima, redovan san, detoksikacija organizma su nešto što bi trebalo da bude sastavni dio života ukoliko sebi želite najbolje.

 Vitamini i minerali i antioksidansi su nešto što je broj jedan kada je u pitanju podizanje imuniteta. Izdvojili smo par jako bitnih suplemenata koji po nama igraju ključnu ulogu:

NAC (N-Acetyl Cysteine)

NAC je acetilirani oblik aminokiseline cisteina, cistin i cistein su tijesno povezane i smatraju se jednom aminokiselinom, a NAC je znatno stabilniji oblik ovih aminokiselina. Pored važne uloge u sintezi proteina, NAC ima značajnu ulogu što čini sastavni dio aminokiseline glutation, najjačeg antioksidansa u našem tijelu,neophodnog za održavanje imuniteta . Nizak nivo glutationa povezuje se sa brojnim bolestima, a posebno bolesti jetre, respiratornih infekcija i prehlada (manjak ovog oblika aminokiseline je najčešće uzrok početka hroničnih plućnih bolesti)… kad umiremo, umiremo uvijek zbog izuzetno niskog nivoa glutationa, kad jetra više nije u stanju da ga sintetiše.Zato nije slucajno zasto je NAC postao apsolutni hit i potraznja za njim je nevjerovatna.NAC pomaže kod bolesti disajnih organa kao što su ( KOPB ) : emfizem , fibroza, hronični bronhitis, hronične bolesti pluća, hronične upalne degenerativne bolesti, maligne bolesti, posebno rak pluća i rak pankreasa.Takođe smanjuje i sprečava oštećenja jetre i bubrega prilikom trovanja.

Vitamin C

Vitamin c poznat i kao askorbinska kiselina ili askorbat, jedan je od najistraživanijih vitamina u posljednjih 50 godina. Istraživanja pokazuju da vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, među mnogim drugim prednostima.

Istraživanje iz 2018. o antioksidansima pokazalo je važnost vitamina c u razvoju i funkcioniranju bijelih krvnih stanica. Trenutno se provode studije za procjenu intravenskog vitamina C kao lijeka za koronavirus COVID-19

CINK

Cink je jedan od važnih minerala koji učestvuje u brojnim biohemijskim procesima u organizmu, a posebno je značajan u vrijeme gripe i prehlada.

Jedan je od najznačajnijih minerala za naše tijelo koji se u organizmu nalazi u vrlo malim količinama, no bez obzira na to, jako je bitan za normalnu funkciju organizma i njegov nedostatak može izazvati brojne posljedice.

Većina cinka se nalazi u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetri, prostati i oku. 

Uloge cinka:

  • Potreban je za rast i razvoj novih stanica organizma
  • Učestvuje u procesu sinteze proteina i DNK, te kolagena
  • Poboljšava funkcije mozga
  • Podstiče proizvodnju i izlučivanje inzulina u gušterači
  • Ubrzava zacjeljivanje rana
  • Jača imunitet
  • Skraćuje vrijeme trajanja virusnih infekcija
  • Utiče na rast i razvoj reproduktivnih organa
  • Pomaže smanjenju holesterola
  • Smanjuje apsorpciju i taloženje teških metala u tijelu

Vitamin D3

Jedan od najbitnijih vitamina za jačanje imuniteta koji stimulise produkciju ćelija koje su zaduzne za odbranu organizma.Ključan je za regulaciju kalcijuma i cvrstinu kostiju,a manjak dovodi do pojave ekcema i astme kao i drugih oblika alergija.Kada ga ima u dovoljnim kolicinama do toga nece doci jer jak imunitet nece dozvoliti da se alergije i bolesti razviju.Posebno treba voditi racuna u zimskim mjesecima kada je izlozenost suncu dosta manja,samim tim manji je nivo  ovog vitamina .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *