Ishrana, Vježbanje

Kako brzo i zdravo dobiti mišićnu masu i udebljati se

sport suplemeti training

Često i uobičajeno pitanje koje nam klijenti postavljaju je „kako da se udebljam“? Pokušaćemo što jednostavnije da vam odgovorimo na ovo pitanje.

Kada je debljanje u pitanju, matematika igra glavnu ulogu. Potrebno je više kalorija unijeti nego potrošiti u dužem vremenskom periodu i kilogrami će doći. Naravno dobro bi bilo paziti šta jedemo i kako, jer od toga zavisi kvalitet  kilograma koje želimo da dobijemo. Mnogi kažu ‘jedem previše ali mi se ne „primaju“ kilogrami’. Odgovor je da ne jedete dovoljno i ako mislite da je tako, griješite.

Ovo su naše preporuke koje će Vam sigurno pomoći :

Hidrati i proteini

Što većih unos dobrih hidrata i proteina, pogotovo u obrocima oko treninga. U redovnu ishranu ubacite što više riže, krompira, ponekad i tjestenine. Ako niste izbacili hljeb potrudite se da jedete hljeb od cijelog zrna. Dobri hidrati su oni koji nisu prerađeni (riža, krompir, ovsene, kus kus). Oni će vam dati sigurno kvalitetnije kilograme nego npr brašno, peciva ili čips. Unosom što više mesa i ribe ćete povećati unos proteina koji će se potruditi da izgradite mišićnu masu i ostvarite cilj.

Ne zaboravite masti

Takođe nezasićene masti su jedan od preduslova za dobijanje kvalitetnih i zdravih kilograma. Rad hormona u velikom obimu zavisi od unosa masti. Uvrstite masti  u zdravu ishranu. I ne zaboravite da 1g masti sadrži čak 9 kalorija! Orašaste plodove preporucujemo svakim danom (orasi, bademi, lješnici). Kokosovo, maslinovo ulje, omega 3  će se potruditi da se smanji loš holesterol. Jaja su idealan spoj masti i proteina bez kojih ne bi trebalo da počnete ni jedno jutro ☺

Jedite više obroka u toku dana

Rasporedite ih na svakih par sati, pažljivo birajte svaki obrok i znajte da organizam jako dobro prepoznaje dobro i loše. Ako ste u mogućnosti i 5 obroka na dan će prijati vašem organizmu.

Whey Protein i Gejner

Mnogi imaju problem da unesu veću količinu hrane. Zato postoje suplementi u vidu praha koji će nadoknaditi propuštene obroke i omogućiti vam da dosta lakše uđete u kalorijski suficit. Tu su svakako protein i gejner. Gejner je idealan miks proteina i hidrata i najpopularniji suplement za dobijanje kilograma. Samo prilikom kupovine gejnera morate biti pažljivi i provjerite sastav obavezno prije kupovine. Ukoliko gejner ima izuzetno visoke procente šećera (preko 40%) i niske procente proteina (10-12%) taj gejner nije kvalitetan i više će napraviti štete nego koristi.

gainer

Budite strpljivi

Možda i glavni problem je taj što želimo brze kilograme i ako već nakon par dana vaga pokazuje isto odmah se demorališemo i odustajemo. Ne. Gradite vaše tijelo polako i strpljivo. Napišite plan ishrane i držite se istog. Pitajte za savjete iskusne trenere, čitajte, istražujte i znanje će doći. A uz znanje sve ide lakše.

sport-suplemeti-training-2

3 thoughts on “Kako brzo i zdravo dobiti mišićnu masu i udebljati se

  1. Samra kaže:

    Da li postoji neki gainer pogodan za dijabetičare?

    1. Senad kaže:

      Moja supruga je izgubila kilograme zbog ptoblema sa zapetljajem crijeva.Zelim da se udeblja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *