Suplementi, Vježbanje

Da li je kreatin štetan za zdravlje?

kreatin

Najčešća pitanja koje vježbači-početnici  potavljaju vezano za kreatin su:

  • Da li je kreatin štetan?
  • Čuo sam da šteti bubrezima..
  • Da li se smije popiti pivo ili neko alkoholno piće ako pijem kreatin itd itd..

Mnogo je mitova vezanih za kreatin, a kada pitate zbog čega mislite da je kreatin štetan niko ne zna odgovor, ali se drže čvrsto toga da je štetan jer su to čuli od nekoga ko se „razumije“ u to.

Prvo  ćemo objasniti šta je ustvari  kreatin, kako nastaje i  da li je on štetan po Vaše zdravlje.

Kreatin je najvjerovatnije najpopularniji dodatak ishrani u istoriji. Nauka je dokazala nevjerovatne koristi od suplementacije kreatinon i sjajan napredak  za snagu, izdržljivost, mišićnu masu kao i bolju funkciju mozga. Kreatin je ubjedljivo najispitaniji suplement, upravo zbog mitova koji su kružili od njegovoj štetnosti. Čak preko 500 studija je dokazalo suprotno a to je da KREATIN NIJE ŠTETAN i apsolutno je bezbjedan za zdravlje.

Kreatin je suplement, što znači dodatak ishrani, nije steroid, i nikakva hemija koji će vas napumpati brzo , već nešto što Vam može pomoći u ostvarenju cilja, ako ga pravilno koristite.

kreatin

Sastoji se od tri aminokiseline: arginin, glicin i metionin. Od ove tri aminokiseline, metionin je esencijalna, što znači da je neophodno unijeti je putem hrane, jer tijelo ne može samo da je proizvede. Arginin i glicin se samostalno proizvodne u organizmu.  Kao jedinjenje kreatina ima dosta u crvenom mesu (svinjetina, junetina, govedina), i nešto manje u piletini i ribi. Dakle, skroz prirodna stvar, jetra ga proizvodi, i nema veze ni sa kakvim dopingom. Da li je sada jasno šta je ustvari kreatin?

Kreatin ima više oblika. To su kreatin monohidrat, kreatin ethyl ester, alkalni kreatin itd. Svi su dokazano bezbjedni za korišćenje i neće napraviti nikakve štete po vaše zdravlje, naprotiv.

Takođe ako popijete neko alkoholno piće (ili više njih) a već pijete kreatin, neće Vam se ništa loše desiti, ali definitivno smanjićete efikasnost kreatina, jer je poznato da alkohol  i suplementacija  ne idu zajedno.

Kreatin u ćelije ulazi sa vodom i nije prazna priča kada Vam kazu da bi bilo dobro  piti malo više vode tokom konzumacije kreatina.To posebno vazi kada je kreatin monohidrat u pitanju.

kreatin

Na kraju, šta smo zaključili:

  • Kreatin nije štetan, neće Vam naškoditi ni po kom pitanju,jeftin je i ekonomičan.Ko ima problema sa bubrezima naravno da ne bi preporucili kreatin,ali ni jos mnogo toga(meso,mlijeko itd..)
  • Kreatin će definitivno pomoći u izgradnji Vašeg tijela, povećati  Vam snagu i izdrzljivost .Međutim i funkcija kreatina zavisi od Vaše ishrane, treninga i jos mnogo toga. Ako niste sebe „sredili“ ne očekujte ni od kreatina previše.

1 thoughts on “Da li je kreatin štetan za zdravlje?

  1. Ajdo kaže:

    Zdravo, u 5. sam deceniji i nisam uzimao kreatin nikada. Često treniram (3x sedmično) pa me zanima kako bi hilo najbolje koristiti tablete kreatina, ako ga ikako smijrm obzirom na godine. Da li jednom ili dva puta dnevno, da bi mogao očekivati značajniju izgradnju mišićne mase?
    Poz Ajdin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *