Ishrana

Pravilna ishrana za sportiste

healthy-food
  • dobar program ishrane za sportiste ima za cilj kako poboljšanje rezultata vezanih za sport kojim se sportista bavi, tako i brigu o specifičnim potencijalnim ograničenjima i zahtjevima za svakog sportistu pojedinačno
  • prvi korak u svakom planu ishrane treba da se odnosi na izbacivanje nezdravih namirnica
  • instant “fitnes”, “dijet” i sl. namirnice kojima nas razni proizvođači svakodnevno  obasipaju nikako nisu pravilan izbor  za zdrav način ishrane
  • velika većina ljudi izgubi na težini i tjelesnoj masnoći onda kada iz ishrane izbace: žitarice, mlijeko i voćne sokove
  • pravilno je pojačavati se suplementima koji su u skladu sa vašim ciljevima. Suplemente treba gledati kao na dodatak već uređenoj ishrani
  • gubljenje tjelesne masnoće i trening ne moraju nužno podrazumevati precizno brojanje kalorija

 

Rad sa sportistima

Nevezano za opremu koje nose na utakmicama jasno se vidi da su sportisti veoma snažni i mišićavi. Kada je u pitanju ishrana prosečnog profesionalnog sportiste, većina njih ne računa precizno unos kalorija na dnevnom nivou. Naravno, za precizno računanje kalorija uvek postoji vrijeme i mjesto, a većina sportista ima dovoljno znanja da svoju ishranu izmjeni tako da izgrađuju mišićnu masu i snagu, odnosno da mršave kada im je to potrebno.
I pored toga, u nastavku ćemo vam iznjeti par principa koje bi trebalo da sadrži plan ishrane profesionalnog sportiste koji želi da izgubi na tjelesnoj masnoći.

Princip br. 1: Izbacite Junk food

Svi mi znamo da su namirnice poput čokoladica, kolača, sokova, brze hrane i tome slično jako lose. Jesu poslastice to im se mora priznati, ali kada je u pitanju zdravlje i vaš napredak  u formi, ništa dobro vam neće doneti.

I pored toga što danas mnogi govore kako je u redu jesti ove namirnice “u umjerenim količinama“ to je neodrživo! Oni očigledno hranom smatraju sve što možete progutati a da vas ne ubije u momentu… Zaboravljaju da ove namirnice sa sobom nose mogućnost stvaranja zavisnosti od njih, a jasno vam je kuda to može odvesti.

Ukoliko je vama kao sportisti cilj da izgubite na tjelesnoj masnoći, onda ostavite ove namirnice sa strane. Vama je cilj da unapredite kako svoju formu tako i svoje performanse u sportu kojim se bavite, ali DUGOROČNO! Mnogi treneri promovišu dijete koje dozvoljavaju cheat obroke, ali vi to ne želite, jer vam je potreban tako uređen stil života koji sve vaše navike i aktivnosti optimizuje radi boljih performansi u sportu.

Princip broj 2: Otarasite se namirnica koje nisu smeće, ali ne daju ni preteranu korist

Onda kada ste iz ishrane izbacili namirnice koje su očigledno smeće i za koje je jasno da ne daju ništa dobro, vreme je da detaljnije uredite vaš plan. Ovde prvenstveno mislimo na namirnice za koje se smatra da su dijetalne i zdrave, ali to u stvari nisu!

To bi mogle biti namirnice koje na pakovanjima imaju istaknute poruke tipa “bez masti”, “bez šećera”, “bez glutena”, “bogato vlaknima”, “organsko”, “sa celim zrnevljem žitarica” i tome slično.

Niskokalorijske namirnice mogu sadržati najgore moguće masti, dok su namirnice „fat-free“ prave šećerne bombe, ili pravljene od lošeg brašna. Primera radi, šećer je „bez glutena“. A opet vas tovi.

Smatramo da bi trebalo izbaciti sledeće sastojke iz vaše ishrane: žitarice, mleko, voćne sokove.

Žitarice će neke od vas začuditi, ali ako želite jednostavan plan ishrane koji će vas stesati, onda pročitajte ovo: žitarični polipeptidi utiču na receptore morfina u mozgu tako što ih blokiraju, na sličan način na koji to čine i opojne droge, što znači da ćete unosom žitarica moći stvoriti sebi zavisnost, što dalje znači da ubuduće možete osećati jake žudnje za šećerima i izmestiti vaš prirodni osećaj apetita i metabolizam.

Da uprostimo stvari još više: eventualne koristi od unosa žitarica su precenjenje. Vrlo je verovatno da vam donose više štete nego koristi te vam stoga nisu potrebne u ishrani.

Ako ste od onih kojima mršavljenje teško ide od ruke, ohrabrujemo vas da probate da izbacite žitarice. Isto kao i mleko i voćne sokove.

Prema istraživačima, potrebno je 5-28 dana da biste se „skinuli“ sa ovih namirnica ukoliko ste stvorili zavisnost. Neće biti baš lako, ali ni preterano teško. Pripremite volju i istrpite!

Princip broj 3: Praznine koje su stvorene izbacivanjem loših namirnica popunite zdravim

Sve ove namirnice koje smo pobrojali do sada zamenite pirinčem, krompirom, asparagusom i vlaknastim povrćem. Mleko zamenite koštunjavim voćem poput badema, oraha i kokosa, a voćne sokove zamenite vodom jer nemate više 7 godina.

Potrudite se da veliku većinu obroka spremate sami, izbegavajte gotova jela. Ne gradite ishranu na principima „paleo“ dijete, već neka bude raznovrsna ali zdrava.

Princip broj 4: Ubacite suplemente kako biste uvećali koristi po zdravlje i performanse u sportu

Kao i kod namirnica, i ovde se možete voditi sličnim principima. Ako već redovno uzimate suplemente, onda izbacite one koji su nepotrebni i koje ste uzeli samo eto što su vam delovali lepo, ili ste pali na trik prodavca ili marketinških spotova. Nema preterane potrebe za uzimanjem NO reaktora i psiho stimulansa druge vrste. Ukoliko vam je za motivaciju potreban predmet iz reklame, onda ste beznadežan slučaj.

Fokusirajte se na pravcate suplemente za koje je provereno opštepoznato da zaista “rade posao”.

Za najbolji napredak u formi i odlične performanse najvažnije je da obezbedite dobru suplementaciju za period tokom i nakon treninga. Želite da u tom periodu poštedite mišiće razgradnje, da im obezbedite gorivo za rad, a potom što brži oporavak. Kada ste stovrili osnovu suplemenata, onda obratite pažnju da li ima nekih praznina koje biste mogli popuniti i tako unaprediti dodatno vašu ishranu i suplementaciju. Možda bi neka vitaminska formula mogla doći u obzir, ili omega-3 ili tome slično.

Na kraju, evo i par saveta kako biste jednostavnije mogli pripremati zdrave sportske obroke. Nabavite posude za sporo kuvanje, tražite one veće, pošto ćete najverovatnije spremati više obroka istovremeno koje ćete potom rasporediti tokom dana.

Večera.

Kao izvor proteina odaberite govedinu, piletinu, ćuretinu ili nemasne delove prasetine. Svi prirodni začini su dozvoljeni naravno. Za izvor hidrata odaberite povrće poput pirinča, krompira, karfiola itd. Vlaknasto povrće takođe dolazi u obzir. Ujutro namirnice ubacite u posudu za sporo kuvanje i ostavite da se krčka tokom narednih 7-8 sati. Za to vreme odrađujte vaše dnevne obaveze, a po povratku kući čekaće vas spreman obrok.

Doručak.

Pred spavanje u posudu ubacite par šolja ovsenih pahuljica, sa vodom. Možete dodati malo banana, jabuka ili borovnica. Namestite da se polako kuva tokom narednih 7 sati. Ujutro možete ubaciti dozu whey praha u smešu i imate slastan i veoma kvalitetan doručak.

Jednostavnost je uvek najbolji izbor!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *