Ishrana, Vježbanje

Razlozi zašto nema vidljivih rezultata iako “vrijedno” trenirate

vjezbanje-teretana-2

U današnje vrijeme po teretanama rijetko mozemo vidjeti  one koji  odvoje tih sat vremena na aktivan trening. Nažalost to se više svodi da “budemo viđeni” nego  da se maksimalno posvetimo treningu. Sve više je onih koji to vrijeme u teretani provedu na društvenim mrežama, ili  dužim razgovorima sa kolegama zaboravljajući  čak da je vrijeme pauze  već  odavno  isteklo.

Nažalost,  danas  vježbači prave puno grešaka  i posle se pitaju  zašto nema rezultata?! Danas ćemo pokušati da vam odgovorimo na  neka pitanja.

1. Ishrana

Healthy_SnacksKada kažemo  ishrana  mnogi  će reći  kakve  to  ima veze  sa treningom?U  tome   je  jedna  od najvećih grešaka danas. Ne dozvolite da vam loša ishrana pokvari sav trud u teretani. Lošu ishranu ne možete nadoknaditi jakim treningom ili kardiom.Trbušnjake nećete nikada dobiti ako radite puno trbušnjaka a jedete sve i svašta.Da li ste čuli  za kalorijski deficit i da li znate šta to znači?Da li imate neki program ishrane i da li poznajete dobro svoje tijelo i sta vam više odgovara od ishrane,treninga i slično.Unosite više manjih obroka u toku dana(5-6) i rasporedite ih u razmaku od 2 do 3 sata.Izbacite proste uh,loše masti.Prije nego sto kupite nesto u marketu pogledajte sastav i prema tome određujte šta ćete kupiti a ne prema ukusu.

2. Trening

Težite učenju i usavršavanju u svemu što radite, ne samo kada je trening u pitanju. Takav pristup čini vas boljima i vrijednijima. Mnogi od nas su u nekom periodu života mislili da će da impresioniraju zgodnu djevojku u teretani ukoliko natovare na čučanj tri puta veću težinu od njihove kilaže. Natovare, krenu i neslavno završe.

To znači da ćete u početku morati da radite sa manjim opterećenjima kako biste osjetili čitav pokret u svakoj vježbi i kako biste naučili da stvarate kontrakcije u mišićima koji se aktiviraju pokretom. Ovde nije stvar o egu, već o racionalnosti. Ne gubite iz vida i da su svijetski šampioni morali početi od nule i da je prošlo mnogo godina i mnogo znoja dok nisu dostigli onaj nivo na kojem ih danas gledamo i divimo im se. Vaš cilj jeste da čučanj radite pravilno i duboko, da benč radite bez pomjeranja tijela, da na mrtvom dizanju ostvarite opterećenje duplo veće od vaše težine. Osnovni pokreti će vam najprije doneti napredak, ali samo ukoliko ih pravilno (i bezbjedno) upotrebljavate.

Naučite da izvodite vježbe pravilno!!!

Ne preskačite trening nogu i ramena.Svima je zanimljivije raditi grudi i ruke,to je jasno.Ali morate shvatiti da bez jednakog odrađivanja svoh mišićnih partija nema uspijeha!Kada su pitali Arnolda “kako si uspio uraditi tako velike ruke” odgovorio je  “tako što sam radio noge”.Sve je rekao.

3. Odmor između serija

Prvo jasno definišite šta smatrate pod „odmorom“. Ukoliko pauze između serija ne mjeeerite, onda ih iskoristite produktivno: umjesto blejanja po teretani, razmišljajte o onome što ste do sada uradili, da li bi nešto trebalo popraviti, da li ste nešto propustili, razmislite šta treba naredno da uradite.

Jedan od problema sa današnjim teretanama jeste i mnogo stvari koje vježbaču mogu odvući pažnju. Dodajte tome i vaš novi moderni, pametni telefon, internet i eto zašto vam je koncentracija na niskom nivou. Vremena za gluvarenje ima, ali tek posle treninga, ukoliko već nemate šta pametnije da radite.

Mnogi motivaciju nalaze u omiljenoj muzici i omiljenim pesmama. Sa druge strane postoje oni koji znatno agresivnije treniraju onda kada čuju neku pjesmu ili nekog izvođača koji ih nervira. Istražite u koju grupu vi spadate. Antipatičnost prema nečemu ili nekome može se lijepo pretvoriti u motivaciju za rad.

Na kraju, možete oprobati i pristup koji je stara škola bodibildera koristila: superserije skoro neprekidno, tako da ustvari i nemate preterano vremena za odmor. Na primjer, možete spajati bilo koje pregibe sa bilo kojim pokretima ekstenzije tricepsa, ili bilo koji potisak na benč klupi, sa zgibovima, ili veslanjem i slično.

4. Ostalo

Svi smo imali ili imamo svoje uzore i sanjamo da budemo kao oni. Ali zamaptite nije samo teretana ta koja ih je učinila da izgledaju kao “milion dolara”.

-Morate voditi računa o odmoru. Mišić raste kada odmara, to uvijek treba da vam bude u podsvijesti.

-Miran san. Gledajte da vaš san ne bude kraći od 8h. Ne možete okivati napredak ako izazite u grad do jutarnjih časova  i uz to popijete par alkoholnih pića. Trening ne može biti kvalitetan posle toga ,a da ne pričamo o posljedicama.

prepost-workout-nutrition
-Koristite suplemente. Pažljivo odaberite sta  vam je najviše potrebno. Nemojte birati suplemente po izgledu i dizajnu. Raspitajte se malo o nutritivnim vrijednostima. To kada naučite neće niko moći da vam “soli” pamet šta je bolje a šta ne.

– Stres je takođe veliki uzročnik mnogih bolesti i promjena raspoloženja. Zapamtite da mišić osjeti svaku lošu promjenu i reaguje na nju. Prvo jasno definišite šta smatrate pod “odmorom“. Ukoliko pauze između serija ne merite, onda ih iskoristite produktivno: umesto blejanja po teretani, razmišljajte o onome što ste do sada uradili, da li bi nešto trebalo popraviti, da li ste nešto propustili, razmislite šta treba naredno da uradite.

Jedan od problema sa današnjim teretanama jeste i mnogo stvari koje vježbaču mogu odvući pažnju. Dodajte tome i vaš novi moderni, pametni telefon, internet i eto zašto vam je koncentracija na niskom nivou. Kada ste u teretani, onda stvarno trenirajte! Vremena za gluvarenje ima, ali tek poslije treninga, ukoliko već nemate šta pametnije da radite.

Što se izbora pjesama tiče, tu smo različiti. Mnogi motivaciju nalaze u omiljenoj muzici i omiljenim pjesmama. Sa druge strane postoje oni koji znatno agresivnije treniraju onda kada čuju neku pjesmu ili nekog izvođača koji ih nervira. Istražite u koju grupu vi spadate. Antipatičnost prema nečemu ili nekome može se lepo pretvoriti u motivaciju za rad.

Na kraju, možete oprobati i pristup koji je stara škola bodibildera koristila: superserije skoro neprekidno, tako da ustvari i nemate preterano vremena za odmor.  Na primjer, možete spajati bilo koje pregibe sa bilo kojim pokretima ekstenzije tricepsa, ili bilo koji potisak na benč klupi, sa zgibovima, ili veslanjem i slično.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *